sıcak kemoterapi
Sıcak kemoterapi , günümüzde, pek çok farklı yol kanser tedavisinde kullanılmakta olup gelişen yeni tedavilerle yüz güldürücü sonuçlar elde edilmektedir. Lakin cerrahi, kemoterapi, radyoterapi, immunoterapi vb. tedavilere karşın hastalık, kaynaklandığı organla hudutlu kalmayıp karın içi öbür organlara ve karın duvarını örten periton isimli zarlara da yayılabilir. Hastaya damar yoluyla uygulanan ilaçlar, kanserle tutulmuş peritoneal alanlara istenilen seviyede ulaşamaz ve tedavi yetersiz kalır. Klasik kanser tedavisinden istenilen karşılığın alınamadığı bu noktada, hem hastanın hayat beklentisini uzatacak hem de konforunu güzelleştirecek bir formül olan ‘’sitoredüktif cerrahi (SRC) ve karın içi sıcak kemoterapi (HİPEK)’’ (cytoreductive surgery + hyperthermic intraperitoneal chemotherapy – CRS + HIPEC) tedavisi gündeme gelir. Multidisipliner yaklaşımla (onkolog, cerrah, radyolog vb.) uygulanmasına karar verilmesi gereken bu tedavide, ameliyat ve karın boşluğuna uygulanan ısıtılmış kemoterapi kombine ederek tüm kanser hücrelerinin ortadan kaldırılması sağlanır. Tedavinin hedefi, uzun müddetli sağkalımı sağlamak ve hatta birtakım hastalarda kür sağlamaktır.
Nasıl uygulanır?
Karın içinde kanserle tutulmuş olan tüm organlar (yumurtalık, kalın bağırsak, mide, dalak vb.) ve karın duvarını örten periton çıkarılarak gözle görülebilecek (makroskopik) tümör dokusu kalmayacak formda tam yahut tama yakın tümör paklığı (sitoredüktif cerrahi) yapılır. Akabinde karına yerleştirilen 4 adet dren kemoterapi pompasına bağlanarak 42-43⁰C sıcaklıktaki kemoterapi ilaçları karnın her bölgesine ulaştırılır. 60-90dk ortasında süren süreç sonunda karına verilen yaklaşık 3lt kemoterapi sıvısı geri alınarak ameliyat sonlandırılır.
İlaçlar neden ısıtılarak verilir?
Kemoterapi ilaçlarının ısıtılarak uygulanması, ilacın tümör dokusu içine nüfus etmesini kolaylaştırarak aktifliğini arttırır. Ayrıyeten yüksek ısı da anti-tümör tesire sahiptir ve ısı ilacın karın içindeki tüm yüzeylere eşit dağılımına katkı sağlar.
En sık periton hücrelerinden kaynaklanan periton kanseri ya da mezotelyoma, bayanlarda yumurtalık kanseri, apendiks, kolon ve rektum kanserinde uygulanır.
Ne kadar tesirlidir?
Bu tedavi, yanlışsız hasta seçimi ile uzun müddetli sağkalımı arttırmakta ve hatta birtakım hastalarda kür sağlamaktadır. Periton, apendiks, bayanlarda yumurtalık kanserleri ve kolorektal kanserler uzun müddetli sağ kalımda en besbelli tesirin görüldüğü hastalık kümeleridir. 5 yıllık sağkalım peritoneal mezotelyomada >%90’a kadar ulaşmaktadır.
Hangi durumda yapılmaz?
Bu tedavi, karın dışındaki doku ve organlarda (akciğer, kemik, beyin vb.) kanser yayılımı olduğunda yapılmaz. Karaciğerde 3 yahut daha az sayıda ve çıkarılabilecek odaklar halinde yayılım varsa HİPEK uygulanabilir. Lakin yaygın karaciğer tutulumu halinde süreç yapılmaz. Ayrıyeten, cerrahi uygulanırsa hayatı devam ettirmeye yetecek kadar bağırsağın kalmayacağı formda ince bağırsak tutulumu var ise HİPEK süreci uygulanamaz.
Suni sancı ile doğum, anne adayı kadınlar tarafından oldukça merak edilmekte olan bir…
Selülit, günümüzde özellikle de birçok kadının şikayetçi olduğu bir problem olarak kaşımıza çıkıyor. Selülit,…
Kalp kası kalınlaşması halk arasında pek bilinmemekte olan bir rahatsızlık olsa da çok ciddi…
*Tüm dünyada salgın şeklinde görülen covıd-19'un yol açtığı enfeksiyon, solunum problemleri başta olmak üzere, öksürük,…
Probiyotik, söz manası “yaşam için”dir (1). Ağız yolu ile kâfi ölçüde alındığında kişinin sıhhati ve…
Göz kapağı düşüklüğünde, düşüklük eğer çok ileri seviyede değilse plazma tedavisi ile iyi sonuçlar alınır.…
Bu sitede, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin daha verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır.