1. Anasayfa
  2. Cinsel Sağlık

İdrarda Yassı Epitel Ne Anlama Geliyor?

İdrarda Yassı Epitel Ne Anlama Geliyor?
idrarda yassı epitel
0

İdrarda Yassı Epitel, Vücudun iç dış yüzeylerini örten hücrelere epitel hücreleri denir. İdrarda kısmi miktarda bulunması olağan karşılanır. Ortalama oranın üzerinde çıkması ise derhal tedavi edilmesi gereken hastalıklar bulgusudur. İdrarda Yassı Epitelin olağan dışı fazla görülmesi enfeksiyonel hastalık bulgusu olup; idrar yolu iltihabı başta olmak üzere, böbrek hastalıklarının da habercisi niteliğindedir.

Epitelyum hücre çeşitleri

            Renal tübüler: böbrek hücreleri olarak adlandırılır ve idrarda görülmesi kronik böbrek yetmezliği gibi hastalıkların belirtisidir.

            Yassı Epitel: idrarda artışı vajinal hastalıklar ( vajinit, üretritin) ile ilgilidir. Fiziki olarak en büyük epitel hücredir.

            Geçici epitel: mesane hücrelerinin çeperlerinde bulunur. Erkek yaşlı bireylerin idrarlarında sıklıkla görülmektedir. Özellikle yaşlılık nedeni ile yıkıma uğrayan hücreler idrar yolu ile atılmaktadır.  

            İdrarda yassı epitel görülmesinin bir diğer nedeni de genital bölge temizliğinin yetersiz olmasıdır. Sağlıksız ortamlarda bulunan ve hijyen açısından riskli olan umumi wc kullanımı yoğun olanlarda sıklıkla görülmektedir. Beraberinde idrar yolu enfeksiyonlarına da neden olan bu durumda kaçınılması, olası bir hastalık durumunda da derhal tedaviye başlanması gerekmektedir.

            Böbrek hastalıkların hemen hepsinin bir sonucu olarak idrarda yassı epitelyum görülebilmektedir. Başta böbrek yetmezliği, renal tüp dejenarasyonu gibi boşaltım sistemi hastalıklarının sonucunda epitellerin yıkımı sonucu ortaya çıkmaktadır.

            Kanser hastalığı sonucu pek çok hücre yıkımı olabileceği gibi nadiren de olsa yassı epitellerde de yıkım görülebilmektedir.

İdrarda Yassı Epitelyum tedavisi:

            Bol su tüketimi ile sıvı dengesi sağlanmalıdır. Tüketilen suyun da yeterince hijyenik ve kirlilikten uzak olması gerekmektedir. Tedavi süresince antibiyotik kullanımı da uygun görülmektedir. Hekimlerin çoğu antibiyotik tedavisini sorunsuz bir şekilde yürütebilmektedir. Olası ağrı durumunda ise sıcak uygulamalara yer verilmektedir. Hekiminizin gerekli duymasında ise ağrı kesici kullanılmaktadır.

            Tedavi süresince kahve, alkol ve yoğun baharatlı gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Bu tip gıdalar idrar yollarında tahrişe neden olacağı için zaten hassaslaşan epitelyum dokuların yıkımına ve vücuttan uzaklaşmasına neden olabilmektedir.

            İdrarda yassı epitel tedavisinde antibiyotik kullanımı doz ve süresi kesinlikle hekim kontrolünde olmalıdır. Aksi halde epitel hücrelerinin yıkımı hızlanabilir ve hastalığın ilerlemesine neden olabilir.

Bu Konu Hakkında Ne Düşünüyorsunuz ?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir