1. Anasayfa
  2. Genel Sağlık

Böbrek Taşı Belirtileri?

Böbrek Taşı Belirtileri?
0

Böbrek taşı şüphesiz en sancılı ve acı veren hastalık deneyimlerinden biridir. Sindirim sisteminin en önemli parçalarından biri olan böbrekler sindirilen bazı maddelerim idrar yolu ile atılmasını sağlar. Bu ayrıştırma işlemi esnasında böbrekte parçalanmayan bazı sert maddeler böbrek taşlarını meydana getirir. Bu rahatsızlık hemen hemen her yaştan ve cinsiyetten insanda görülebilmektedir. Böbrek taşı oluşumu ve vücuttan atılmaya çalışılması oldukça sancılı ve ağrılı bir süreçtir. Bu yüzden erken teşhis ile derhal tedavi uygulanması önemlidir.

 Böbrek Taşını Oluşturan Etmenler Nelerdir?

 Böbrek taşı her yaştan insanda görülebilen bir rahatsızlık olduğu gibi en çok 20 – 30 yaş arası erkek bireylerde görülmektedir. Taşın meydana gelmesine sebep olan da pek çok dış etkenler bulunmaktadır. Örneğin sıvı tüketiminin az olması ve dehidrasyon böbrek taşının başlıca nedenlerinden biri sayılır. Bunun yanı sıra idrar yolları enfeksiyonları, bazı ilaçlar, bağırsak rahatsızlıkları, gut hastalığı, kötü beslenme stilleri, böbrek rahatsızlıkları ve operasyonları böbrek taşının oluşumunda aktif rol oynayan durumlardır.

 Böbrek Taşı Tanısı Nasıl Konulur?

 Böbrek taşından muzdarip olan hastalar genellikle şiddeti oldukça yüksek böbrek ağrılarından şikayet ederler. Kasık bölgesine kadar devam eden bu şiddetli ağrılar soğuk faktörü ile de şiddetiniz arttırmaktadır.

 Bazı durumlarda nadiren de olsa şiddetli ağrı gözlemlenmez bu yüzden başka bulgulara odaklanmak da böbrek taşı teşhisini koyarken önemlidir. İdrardan kan gelmesi, bulantı ve kusma gibi semptomlar da böbrek taşına işaret edebilir.

 Böbrek Taşı Nasıl Tedavi Edilir?

 Böbrek taşının tedavisinde sırasıyla üç yöntem uygulanır. Bunlardan ilki bol sıvı alımı ile taşın kendiliğinden düşmesini sağlamaktır. Bu yöntem sıkça uygulanmasına rağmen sancıların bir müddet daha devam etmesini göze almak demektir.

 Bir diğer tedavi yöntemi ise ilaçla tedavidir. Böbrek taşı hastalarına verilen idrar yollarındaki kasları gevşeten ilaçlar sayesinde taşın bu kanaldan daha rahat geçmesi ve kendiliğinden düşmesi amaçlanır.  Üçüncü ve en etkili yöntem ise ses dalgalarıyla taşın kırılması ya da cerrahi yöntemler ile taşın alınmasıdır. Eğer böbrek taşı fazlaca büyükse genellikle bu yöntemler uygulanabilinir.

Bu Konu Hakkında Ne Düşünüyorsunuz ?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir